iMoose
Ing. W.S.J. Koopman

Van Heemstraweg Oost 15
5301 KE  Zaltbommel

(0418) 68 00 27
(06) 19 83 25 30

wim@imoose.nl
www.imoose.nl

link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook


Herdenking kapelaan Koopmans

gepubliceerd: zondag, 11 augustus 2019

“Geen groter liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden.” Dat is het citaat uit de Bijbel dat vermeld staat bij de gedachtenisfoto van kape­laan Koopmans. Want ook hij gaf zijn leven toen hij in 1944 werd doodgeschoten.

Kape­laan Henricus Koopmans werd op 27 januari 1906 geboren in Breda en in 1933 tot priester gewijd. Daarna was hij kape­laan in Schijndel, Zeeland, Den Bosch en Sint Anthonis. Op 9 augustus 1944 werd hij voor zijn pastorie in Den Bosch doodgeschoten door de Duitsers. Het plein, waarop een herdenkingsmonument van Maria met kind, draagt zijn naam ter nagedachtenis aan deze moedige kape­laan die via het verzet onderdak verschafte aan onderduikers en o.a. voedselbonnen en valse papieren wist te regelen.

Op zondag 11 augustus 2019 was er een speciale herdenkings­vie­ring in de Sint-Jans­kathe­draal te ’s-Her­to­gen­bosch. Daarbij gebruikte plebaan Vincent Blom de kelk van de priester - de enige overgebleven tastbare herinnering van de kape­laan.Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting. 

© Copyright Wim Koopman - wim@imoose.nl
Niets van deze website mag worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming.